De specialisten op het gebied van elektronica en fotovoltaïsche waterbehandeling

Siliciumraffinage, kristallisatieprocessen, module-assemblage; het creëren van cellen die fotovoltaïsche panelen en elektronische schakelingen vormen vereist niet alleen geavanceerde technologie, maar ook een grote hoeveelheid gezuiverd water. Veolia Water Technologies heeft de expertise in huis om alle professionals in deze sector te ondersteunen.

Gepatenteerde technologieën voor een waterintensieve industrie    

Waterbehandeling en recycling spelen een fundamentele rol bij de fabricage van elektronische en fotovoltaïsche apparaten. Alleen bij een juiste samenhang van deze factoren is de kwaliteit van het eindproduct gegarandeerd.

De fotovoltaïsche module doorloopt bijvoorbeeld verschillende cruciale stappen, waaronder:

 • de eerste raffinage van silicium;
 • kristallisatie;
 • de vormgeving van de platen.

Naast de grote hoeveelheden water die deze voorbereidende fasen gebruikt, speelt de bron ook een cruciale rol in de volgende fasen: 

 • het creëren van cellen;
 • de uiteindelijke montage van de modules.

De Veolia Group levert al meer dan 80 jaar expertise aan alle industrieën. Dochteronderneming Veolia Water Technologies is nu een belangrijke partner voor veel micro-elektronica en fotovoltaïsche professionals over de hele wereld.

 Uittrekbare doos: enkele kerncijfers

 • 65 liter gezuiverd water = het kristalliseren en vormen van een silicium wafer van 1 m²;
 • 27 liter water = het creëren van een fotovoltaïsche cel van 156 x 156 mm;
 • 34 liter water = een montagefase van 60 cellen.

Bron: HESPUL studie, juli 2009

Micro-elektronica, fotovoltaïsche energie: waarom de watercyclus optimaliseren?

Filtratie, verwijdering van zware metalen, decarbonisatie van water, deïonisatie van hars; de talrijke technische oplossingen van Veolia Water Technologies bieden een meerwaarde aan de fotovoltaïsche- en micro-elektronica-industrie.

Directe voordelen voor uw organisatie zijn:

 •  Beperkt energieverbruik
  Eisen omtrent de energietransitie en budgettaire overwegingen maken de oplossingen van Veolia Water Technologies erg aantrekkelijk. Onze installaties zijn energiezuinig en garanderen een hoge kwaliteit:
  - extractie;
  - behandeling;
  - distributie van grondstoffen tegen de laagste kosten.
   
 • Reductie van chemische reagentia
  Het gebruik van schoon en chemisch zuiver industriewater:
  - beperkt de verstoringen in het transformatieproces;
  - optimaliseert de prestaties van reagentia voor elke verbruikte liter.
   
 • Vermindering van de impact op watervoorraden
  De technologieën van Veolia integreren in de volledige watercyclus; van de winning tot de verschillende stadia van waterrecycling. Precies zoals de principes van een echte circulaire economie. Hierdoor besparen professionals uit de industrie vers water en optimaliseren zij hun dagelijkse consumptie.
   
 • Bijproduct waardering
  De fabricage van elektronische en fotovoltaïsche cellen genereert:
  - het vrijkomen van verschillende effluenten en vluchtige materialen;
  - organische oplosmiddelen;
  - gechloreerde producten;
  - fijnstof;
  - gefluoreerde emissies.

 
Goed waterbeheer maakt de zuivering van afvalwater mogelijk, terwijl er tegelijkertijd waarde uit restmaterialen wordt gehaald.

Innovatieve waterrecycling voor het snijden met diamantkabels

Voor een ultradun resultaat snijdt de industrie, die gespecialiseerd is in de productie van fotovoltaïsche zonnepanelen, vaak silicium staven met behulp van een diamantdraad en een stalen frame.

Deze krachtige technologie kan verschillende problemen opleveren met betrekking tot:

 • de waterfootprint;
 • de recycling van warmteoverdracht vloeistoffen;
 • afwijzing zonder voorbehandeling.

De ingenieurs van Veolia Water Technologies hebben een nieuw systeem ontworpen dat compact, modulair en specifiek ontworpen is om deze vloeistoffen te behandelen, zonder chemische toevoegingen. Dit systeem maakt het mogelijk om tot 80% van de warmteoverdracht vloeistoffen efficiënt te recyclen en opnieuw in het circuit te injecteren. Dit kan zelfs oplopen tot 90% door het apparaat te koppelen met membraanprocessen voor waterbehandeling.

 

Profiteer van lokale technische assistentie

Zoals alle andere industrieën die sterk afhankelijk zijn van water als hulpbron, vertrouwen micro-elektronica en fotovoltaïsche professionals op het netwerk van lokale en regionale agentschappen van Veolia Water Technologies. Zij profiteren te allen tijde van persoonlijke ondersteuning, zoals:

 • hulp bij het ontwerp en de installatie;
 • een opleidingstraject voor de gebruikers en service na de aankoop;
 • advies om het meeste uit het apparatuur te halen.

Debietconfiguratie, distributiepunten, benodigde stroom; ons waterbehandelingsapparatuur voor de industriële sector is zeer flexibel. Hierdoor voldoen we aan een breed scala van specificaties, zelfs voor bedrijven met krappe investeringsbudgetten.

 

De creatie van fotovoltaïsche cellen van silicium of gedrukte schakelingen genereert een aanzienlijke waterbehoefte. Door dit te optimaliseren met technologieën van de volgende generatie, vergroot u handelsmarges.