Voorbehandelingsprocessen in waterbehandelingsinstallaties zijn cruciaal voor de efficiëntie en levensduur van installatieonderdelen, bijvoorbeeld voor membraanfiltratie installaties. Veel voorbehandelingsprocessen bevatten een coagulatie stap, waarbij zwevende deeltjes samenklonteren tot grotere deeltjes en daardoor eenvoudig te verwijderen zijn. Door zwevende deeltjes te verwijderen is er minder snel sprake van vervuilde, gescheurde of verstopte membranen.

Coagulanten voor waterbehandeling zou je in de volgende twee soorten kunnen indelen: organische en anorganische. Elke soort kent haar typische eigenschappen en heeft effect op onder andere slibproductie en pH. Het is aan te raden om u hierover vooraf goed te laten informeren zodat u de juiste keuze voor het soort coagulant maakt.
Anorganische coagulanten
Anorganische coagulanten worden vaak als voordelige optie gezien ten opzichte van hun organische, op natuurlijke grondstoffen gebaseerde biologische tegenhangers. Ze zijn toepasbaar op diverse waterbehandelingsactiviteiten, waaronder op de productie van voedsel en dranken en oliezuivering. Omdat het coagulatiemiddel grotendeels op aluminium of ijzer is gebaseerd, is het bijzonder effectief bij de behandeling van ruw water met een lage troebelheid.
Eenmaal toegevoegd aan water vormen anorganische coagulanten aluminium- of ijzerprecipitaten, die onzuiverheden absorberen en het water reinigen. Het aluminiumsulfaat in het coagulatiemiddel is wereldwijd de meest gebruikte chemische stof om afvalwater te behandelen. Nog altijd is het een van de meest voordelige coagulanten omdat de prijs per eenheid goedkoper is in vergelijking met organische coagulanten. Vaak kiezen bedrijven voor anorganische coagulanten. Simpelweg omdat dit al jarenlang een traditionele afvalwaterzuiveringsmethode is. De goede waterkwaliteit en het budget zijn de voornaamste redenen om anorganische coagulanten te blijven gebruiken. Toch is het goed om te kijken naar biologische alternatieven.
Organische coagulanten
Deze middelen zijn te gebruiken voor het scheiden van vaste stoffen en vloeistoffen wanneer er een vermindering van slibvorming nodig is. Organische coagulanten zijn vaak gebaseerd op twee soorten chemicaliën:
- Polyaminen en polyDADMAC zijn de meest gebruikte organische coagulanten vanwege hun kationische aard, die grotendeels werken door ladingsneutralisatie. Kationische coagulanten neutraliseren de negatieve lading van colloïden en creëren een sponsachtige massa: microvlokken.
- Melamineformaldehyden en tannines zijn te gebruiken om colloïdaal materiaal in water te coaguleren. Dit coagulatiemiddel is goed geschikt voor de behandeling van gevaarlijk slib, omdat het organische stoffen zoals olie en vet zeer effectief absorbeert.
Organische coagulanten zijn tevens voordelig omdat ze in een veel lagere dosering toe te passen zijn en toch effectief blijven voor verschillende toepassingen. Deze oplossing produceert op een natuurlijke manier veel kleinere hoeveelheden slib om te verwerken, wat opnieuw kostenverlagend werkt.
Bovendien verbruiken organische coagulanten, in tegenstelling tot anorganische coagulanten, geen alkaliteit van de vloeistof waaraan ze zijn toegevoegd. Dit helpt om eventuele pH- of geleidbaarheidsveranderingen te minimaliseren. Door de samenstelling van het coagulatiemiddel is er ook geen toename van zout in de vloeistof. Dit vermindert sterk de eventuele zorgen over vervuiling.
Deze eigenschappen van organische coagulanten helpen om veel uitdagingen van de afvalwaterzuivering weg te nemen en stelt organisaties in staat veiligere, duurzamere processen te gebruiken.
Bij VWT Netherlands bieden we Hydrex 6861 aan, een biologisch, plantaardig coagulant gemaakt van een hernieuwbare bron. Het coagulant werkt bij een veel lagere pH (4,5 tot 7) dan op metaal gebaseerde coagulanten. Dit betekent dat natriumhydroxide of andere bijtende chemicaliën niet nodig zijn om de pH-waarde vóór de behandeling te corrigeren. Bovendien is de hoeveelheid geproduceerd slib tot 50% te minimaliseren, wat de transportkosten verlaagt. Daarnaast merken faciliteiten die systemen met Dissolved Air Flotation (DAF) gebruiken voor slibverwerking dat het proces veel efficiënter is door een verminderde hoeveelheid slib.
Coagulanten spelen een steeds belangrijkere rol in het afvalwaterzuiveringsproces. Een combinatie van stijgende bedrijfskosten en administratieve redenen, zorgen voor een dringende behoefte om operationele prestaties te optimaliseren.
Het verkrijgen van het juiste chemische programma voor waterbehandeling is complex en vereist hulp van een expert. Bij het aanbevelen van coagulanten aan onze klanten is het voor ons belangrijk om ter plaatse te kijken en de situatie te beoordelen, omdat elke fabriek anders is. We nemen monsters van het water om een aanbeveling te doen die past bij de individuele behoeften van de locatie.
Meer weten over Hydrex 6861?