Sur + Uitbreiding SWRO-fabriek

De ontziltingsinstallatie van Sur, ontworpen en gebouwd door Veolia en in gebruik sinds 2009, is in september 2016 uitgebreid tot een totale productie van 29 MIGD (131.800 m3/dag).

Het uitbreidingsproject, dat in 2014 werd toegekend aan SIDEM, is een onafhankelijk waterproject (IWP) en is ontwikkeld op basis van Build-Own-Operate (BOO) door Sharqiyah Desalination Company (SDC). Het bevindt zich naast de bestaande installatie voor omgekeerde osmose.

De originele installatie van 84.000 m³/dag werd ontworpen en gebouwd door OTV-Major Projects Group, ons voormalige zusterbedrijf waarmee SIDEM in 2013 fuseerde.
 

Voorbehandeling met een lage footprint 

De uitbreiding zuigt zeewater aan via een 700 meter lange pijp welke is uitgerust met passieve schermen, die dagelijks worden gereinigd met een luchtblaassysteem. De voorbehandeling bestaat uit het Dissolved Air Floatation (DAF)-systeem gevolgd door ons nieuwe media- en patroonfilter (M&C-filter). Beide technologieën zijn eigendom van Veolia.

Terwijl de DAF-units de RO-membranen beschermen tegen natuurlijke algenbloei, verwijderen M&C-filters zwevende stoffen, troebelheid en SDI15, waardoor het risico op membraan biofouling vermindert. De combinatie van twee filtratiestappen in een enkele proceseenheid verkleint de footprint van de voorbehandeling.
 

Een installatie met een laag energieverbruik

Het voorbehandelde zeewater wordt naar een omgekeerde osmosetrap met één doorgang geleid. De energie van de pekel wordt teruggewonnen met behulp van zeer efficiënte isobare drukwisselaars, voordat deze mengt met de pekel van de eerste installatie en naar de zee wordt verspreid.

Dankzij een toegewijd team van ingenieurs is het ontwerp van de installatie ingericht op het terugdringen van het energieverbruik tot slechts 3,2 kWh/m3.

Het geproduceerde permeaat wordt vervolgens naar de bestaande nabehandeling gestuurd voor menging, remineralisatie en uiteindelijke desinfectie.