Deïonisatie

Gedeïoniseerd water

Deïonisatie (of demineralisatie) maakt gebruik van ionenwisseling om opgeloste vaste stoffen uit het behandelde water te verwijderen.

Wat is gedeïoniseerd water?

Gedeïoniseerd water is sterk gedemineraliseerd ultrapuur water met een weerstand van bijna 18 MΩ·cm. Om hoogwaardig gedeïoniseerd puur water te genereren, is een meerfasig zuiveringsproces benodigd. Deïonisatie (of demineralisatie) omvat verschillende fasen van waterzuivering en gebruikt ionenwisseling om alle opgeloste vaste stoffen uit het water te verwijderen. Onze technologieën regelen de elektrische lading van ionen in water door ongewenste ionen aan te trekken en deze te vervangen door waterionen, de vaste stoffen te verwijderen en puur water achter te laten. 

Na de voorreiniging wordt het water door een omgekeerde osmose membraan geleid. Vervolgens filtert een speciaal deïonisatie medium het water, waarna het de resterende ionen verwijdert.

Zo werkt een deïonisatiesysteem

  • Een deïonisatiesysteem produceert water met een lagere geleidbaarheid dan osmosewater;
  • Een deïonisatiesysteem vermindert waterverliezen (een deel van het gedeïoniseerde water wordt opgeslagen om de hars regelmatig te regenereren, maar de hoeveelheid afval van harsregeneratie is aanzienlijk minder dan het concentraat);
  • In tegenstelling tot ionenwisseling is omgekeerde osmose een hogedruk proces. Daarom verbruikt een deïonisatiesysteem minder energie in vergelijking met een osmosefiltersysteem;
  • In een deïonisatiesysteem kan ionselectieve hars gebruikt worden om bepaalde verbindingen te verwijderen, terwijl bij osmose geen selectie mogelijk is.

Wilt u meer weten over deze technologie?

Producten
Lees meer over onze Rapide Strata™ industriële deïonisator.