DOELSTELLING 3: Een goede gezondheid en welzijn

Vóór de pandemie werd grote vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de gezondheid van miljoenen mensen. Toch is tegenwoordig het aantal sterfgevallen en ziekten zelden zo hoog. COVID-19 heeft en zal impact op ons blijven hebben, maar we moeten ook blijven vechten tegen andere vervuiling, gevaarlijke chemicaliën en besmettingen die ook schadelijk zijn. Doelstelling 3 heeft als doel het wereldwijde moedersterftecijfer te verminderen en sanitaire gezondheidsrisico's te beheersen om een breed scala aan ziekten uit te roeien.
 

Objectif 3 : Bonne santé et bien-être

 


“Gezondheid is de echte rijkdom, niet de stukjes goud en zilver.”

Mahatma Gandhi
Indiase advocaat

785 miljoen mensen hebben zelfs geen drinkwatervoorziening, waaronder 144 miljoen mensen die afhankelijk zijn van oppervlaktewater.


Veolia Water Technologies helpt een goede gezondheid en welzijn te vergemakkelijken met drinkwateroplossingen en afvalwaterzuiveringsdiensten. Daarnaast verbeteren we sanitaire omstandigheden en worden onze laboratorium watersystemen gebruikt door gezondheidswerkers over de hele wereld.

Sequentietechnologieën van de volgende generatie onderzoeken chronische ziekten bij de mens

Vroeger duurde het meer dan een decennium om een menselijk genoomproject te voltooien. Tegenwoordig kan het in slechts één dag. Deze revolutie in biologisch onderzoek is te danken aan de volgende generatie sequentietechnologieën die in staat zijn tot ultrahoge doorvoer, schaal en snelheid die een ongekend detailniveau bieden.

Deze uitgebreide genetische analyse is precies wat wetenschappers van het Institute of Gene Research aan de Yamaguchi University in Japan gebruiken om chronische ziekten, zoals kanker, dementie en hart- en vaatziekten te onderzoeken.

Om hun succes te verzekeren, vertrouwt het team op hoogwaardig ultrapuur water dat wordt geleverd door onze technologieën. Deze technologieën verwijderen alle verontreinigingen en onzuiverheden - zelfs onschadelijke mineralen zoals calcium, magnesium, natrium, kalium en fosfor.

Dit ultrapure water vormt de basis van verschillende technieken. Van het voorbereiden van groeimedia voor celkweek tot het verdunnen van DNA en RNA na extractie uit cellen of weefsels; alle analyses passen ze toe met nauwkeurige gegevens.


Yamaguchi University voert onderzoek uit dat gericht is op het creëren van nieuwe waarden, het oplossen van problemen en het bevorderen van een alomvattend begrip van de mensheid, de samenleving en de natuur.


Het onderzoek aan de Yamaguchi-universiteit is gericht op hart- en vaatziekten. Denk aan wereldwijd doodsoorzaak nummer één; dementie, dat ongeveer 50 miljoen mensen treft, van wie bijna 60% in lage- tot middeninkomenslanden leeft. En kanker, dat elk jaar wereldwijd ongeveer 9,5 miljoen sterfgevallen veroorzaakt.

Technische noodhulp om in quarantaine geplaatste vakantiegangers zonder water te helpen

Een positief geval van COVID-19 vereist een onmiddellijke lockdown om elk verder risico van verspreiding van de ziekte te voorkomen. Een iconisch hotel op Tenerife (Canarische Eilanden) was daar geen uitzondering op.

Op 24 februari 2020 werd één hotelgast positief getest. Het hotel nam de maatregel om duizend mensen, inclusief gasten en werknemers, in quarantaine te plaatsen.

De hoteldiensten bleven normaal werken totdat de ontziltingsinstallatie, die het hotel van drinkwater voorzag, tot stilstand kwam vanwege technische problemen.

Ons Spaanse team mobiliseerde en volgde de strikte gezondheids- en veiligheidsaanbevelingen. Een technicus, Carlos Martín Rojas, bood zich vrijwillig aan om hulp te bieden en de kritieke situatie op te lossen. In een recordpoging vond hij na 48 uur een oplossing om de drinkwatervoorziening van het hotel te herstellen.

Ongeveer 50% van de bevolking op de Canarische Eilanden is afhankelijk van ontzilt water.

"Het was een van de eerste gevallen van COVID-19 in Spanje. Er was weinig informatie over het virus en veroorzaakte veel onrust. Ondanks de complexe situatie begreep het hele team van de technische dienst op de Canarische Eilanden dat we een commitment met de klant hadden - het functioneren van de drinkwatervoorziening hing van ons af." — Julio Castro, Canarias en Support Center Manager Veolia Water Technologies Ibérica

Succesvolle verwijdering van synthetische chemicaliën om de menselijke gezondheid te beschermen

C-8 werd voor het eerst gemaakt in een laboratorium in 1947 en heeft zich buitengewoon goed verspreid. Tegenwoordig zijn er duizenden van deze door de mens gemaakte chemicaliën die bekend staan als PFOA en PFOS.

Onderzoek toont aan dat het wijdverbreide gebruik van deze chemicaliën, en de onjuiste verwijdering op stortplaatsen en waterwegen, gevolgen heeft voor het milieu en verschillende ecosystemen. Aangezien deze chemicaliën zeer persistent zijn, zullen ze voor onbepaalde tijd in mens, dier en milieu aanwezig blijven en zich opstapelen als er niet ingegrepen wordt.

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency focust zich op het verwijderen van 32 chemicaliën. Voor deze specifieke chemicaliën zijn er aanwijzingen dat overmatige blootstelling leidt tot nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Ons team in Noord-Amerika gebruikt actieve kool in poedervorm om deze gevaarlijke microverontreinigingen te adsorberen. En na succesvolle proeven is de chemische verbinding perfluoroctaanzuur (PFOA) met succes verwijderd uit vervuild bronwater.

Dit proces verwijderde ongeveer 80% van deze schadelijke moleculen. De komende jaren hoopt het team de concentraties uit drinkwater te kunnen verlagen.

PFOA werd tussen 1999 en 2012 in bloedserum gedetecteerd bij 99% van de algemene bevolking van de V.S.. De niveaus van PFOA in het bloed zijn echter aan het afnemen sinds Amerikaanse bedrijven de productie begonnen af te bouwen.


Ontdek onze beloftes

Onze conclusie

Sinds september 2015, toen alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen officieel omarmden, is onze collectieve wereldwijde vooruitgang traag.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep op tot een decennium van actie om ervoor te zorgen dat we de wereldwijde doelen die we onszelf hebben gesteld halen.

We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en vandaag in actie komen - niet morgen - om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen in 2030 vrede en welvaart leven.

 

Bij Veolia Water Technologies zetten we ons in om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

Jij ook? Deel met ons uw SDG ambitie en voortgang!