DOELSTELLING 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

Innovatie en industrialisatie vormen de kern van sociale en economische ontwikkeling. Doelstelling 9 is gericht op het samenbrengen van duurzame en inclusieve oplossingen, het ontwikkelen van hoogwaardige, betrouwbare, duurzame en veerkrachtige infrastructuur door middel van actualisering, efficiënter gebruik van hulpbronnen en het toepassen van schone en milieuvriendelijke technologieën.

Objectif 9 : Industrie, innovation et infrastructure

“Wetenschap en technologie, aangedreven door de brandstof van ondernemersenergie, zijn de grootste vermenigvuldigers van hulpbronnen. Dit is hard nodig om onze vele sociale problemen op te lossen.”

Vinod Khosla
Ondernemer, investeerder en technoloog

Ongeveer 800 miljoen mensen in de wereld hebben geen toegang tot water.


Als het op sanitatie aankomt, innoveert Veolia Water Technologies en helpt het klanten om het meeste uit hun waterinfrastructuur te halen. Ons team beheert en onderhoudt allerlei soorten waternetwerken. Wij garanderen hiermee de duurzaamheid en winstgevendheid op de lange termijn met een verbeterde optimalisatie, veerkracht en naleving van wet- & regelgeving.

Kleine gemeente in Spanje pionier op het gebied van waterbestendigheid

Water is schaars in El Port de la Selva. Deze kleine stad aan de Costa Brava in het noordoosten van Spanje heeft slechts 1.000 fulltime inwoners, maar verwelkomt 12 keer meer bezoekers tijdens de zomermaanden. Als gevolg hiervan lijdt het aan waterstress wanneer de regenval beperkt is.

Gezien het belang van toerisme en de waterbehoefte van vakantiegangers, nam de gemeente deel aan een door de Europese Unie gefinancierd project genaamd DEMOWARE (DEMOnstration of WAter REuse). Als technologie-experts van DEMOWARE was het onze missie om de haalbaarheid van indirect hergebruik van drinkwater* te onderzoeken.

De missie was om de technische, economische en sanitaire levensvatbaarheid van het project voor drinkwatervoorziening in het hoogseizoen te garanderen. Een initiatief van de gemeenteraad van Port de la Selva was om het hergebruikte gezuiverde afvalwater te gebruiken voor het aanvullen van de watervoerende laag.

Door deze samenwerking, met minimale aanvullende infrastructuur, werd het hergebruik van afvalwater in 2016 geïmplementeerd. De installatie bevordert het toerisme, ondersteunt de lokale economie en draagt ook bij aan de circulaire economie.

 

*Het project voor indirect hergebruik van drinkwater staat tot nader order van Consorci d’Aigües Costa Brava Girona stand-by.

Het toerisme in Spanje levert de op twee na grootste bijdrage aan het nationaal inkomen, goed voor 12,4% van het BBP van het land.

Deze watervoerende laag is voldoende voor de aanvoer in normale situaties. Maar tijdens de droge periode van 2007-2008 realiseerden we ons dat we extra water aan het pompen en toevoeren waren. Op dat moment hebben we de mogelijkheid overwogen om het water dat we al hadden te hergebruiken. Niet alleen voor niet-drinkbare doeleinden, wat we al deden, maar ook om het terug te geven aan het systeem. Zo zou het een natuurlijke hulpbron worden om zowel de mensen als de watervoerende laag te voeden.” — Josep María Cervera, burgemeester van El Port de la Selva

Gevestigd in Jordanië maar virtueel in Duitsland, augmented reality verbetert de wereld van buitendienst service

Als gevolg van de COVID-19-pandemie was het wereldwijde reizen in 2020 uiterst beperkt. Toen een gigant in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie een fabrieksacceptatietest (FAT) nodig had, moest er een alternatieve oplossing worden gevonden.

Ons digitale team gebruikte Fieldbit, een realtime augmented reality-tool (AR). AR kan de gebruiker de real-life omgeving laten zien met een digitale augmentatie-overlay.

Zo kon het Duitse team vrijwel alle voorgemonteerde apparatuur aan de klant in Jordanië, de VAE en Frankrijk presenteren.

Dit betekent dat de klant, zonder daadwerkelijk aanwezig te zijn, nog steeds met onze experts kan praten, de apparatuur grondig kan controleren en antwoorden krijgt in verschillende situaties.

De volledige inspectie werd live uitgevoerd en de FAT werd goedgekeurd in minder dan twee uur, in plaats van een driedaagse zakenreis. De apparatuur werd vervolgens verscheept om een mogelijke vertraging bij de inbedrijfstelling en productie van de proceswater behandelingsinstallatie te vermijden.

AR maakt samenwerking op afstand met materiedeskundigen in realtime mogelijk via smartphones, mobiele apparaten, webbrowsers en slimme brillen. Met de tool zijn virtuele inspecties en verificaties uit te voeren.

De wereldwijde augmented reality (AR) markt zal naar verwachting op jaarbasis tussen 2016 en 2024 met 74,9% groeien tot 100,2 miljard dollar in 2024.


Ontdek onze beloftes

Onze conclusie

Sinds september 2015, toen alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen officieel omarmden, is onze collectieve wereldwijde vooruitgang traag.De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep op tot een decennium van actie om ervoor te zorgen dat we de wereldwijde doelen die we onszelf hebben gesteld halen.

We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en vandaag in actie komen - niet morgen - om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen in 2030 vrede en welvaart leven.
 

Bij Veolia Water Technologies zetten we ons in om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

Jij ook? Deel met ons uw SDG ambitie en voortgang!